Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
4
7
8
9
9
6
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2018.10.24 16:38

Milyen kezelésre van szüksége a bokádnak?

A boka megsérülése sokszor nagyon félelmetes és fájdalmas lehet. Akár sport vagy munka miatt sérülünk meg, fontos megérteni, milyen bokasérülést szenvedtünk el és milyen kezelésre lesz szükség.

Bokaficam

Egy bokaficam akkor történik, amikor a bokában lévő szalag megnyúlik vagy elszakad. A szalag egy rostos kötőszövet, ami úgy köti össze az izmokat, hogy közben az ízületek szabadon tudnak mozogni.

A ficam akkor történik, amikor egy szalag annyira megnyúlik, hogy képtelen visszatérni nyugalmi  állapotába. Ez a fajta sérülés a boka külső részén történik általában, és gyakran a nyújtás hiánya vagy egy hirtelen mozdulat okozza. A bokaficam lehet enyhe vagy súlyos, azonban léteznek különféle kezelések, amikkel segíthetünk a gyógyulásban.

 

 

Először is pihentessük a bokát. A sérülés súlyosságától függetlenül mindig fontos a pihentetés a megfelelő gyógyuláshoz. Ezen kívül jéggel lehet gyorsítani az ízületi duzzadás és gyulladás elmúlását. A kompresszió is fontos a kezelés közben. Jéggel együtt nem csak a duzzadáson segít, hanem az ízületnek is segít helyén maradnia. Ez különösen fontos, ha újra elkezdünk rajta járni, mert segít megakadályozni a boka újbóli megsérülését.

A felpolcolás sem hagyható ki: ez segíteni fog a duzzadás kezelésében és akkor a leghatásosabb, ha a boka a szív fölé van emelve. Ha úgy érzed, hogy ezek a kezelések nem segítenek, akkor fontos orvoshoz fordulni, mert lehet, hogy egy súlyosabb sérülésed van, például ínszakadás.

Bokarándulás

A bokarándulást az okozza, amikor egy izom vagy ín megsérül a bokaízület környékén. Az ín köti össze az izmokat a csonttal. A bokában az Achilles a legnagyobb ín, ami a lábszár hátsó részén fut végig a sarkon át. De sok más ín is végigfut a bokán, amik segítik a lábfej emelését és mozgatását.

Egy rándulást ugyanúgy lehet kezelni, mint a ficamot. A sérülés után pihentetni és felpolcolni kell a lábat, majd kompressziót és jegelést kell használni. 

Ha a fájdalmunk nagyon erős, és nem érezzük, hogy a fenti módszerek működnének, forduljunk orvoshoz. Ilyenkor előfordulhat, hogy elszakadt az izom vagy az ín, vagy ínszalaggyulladás alakult ki. Ebben az esetben további kezelésre lesz szükség.

Bokatörés

A boka nem csak kificamodhat, vagy megrándulhat, de el is törhet.

Ha úgy gondoljuk, hogy eltört a bokánk, azonnal forduljunk orvoshoz, mert lehet, hogy műtétre lesz szükségünk. Nem minden bokatörést kell megműteni, azonban a fő cél mindenféleképpen a boka rögzítése. Az ízület mozgását korlátozni kell, hogy helyükön maradjanak a csontok, további sérülés nélkül.

Ha nem lehet bokarögzítővel vagy sínnel mozgásképtelenné tenni a bokát, akkor műteni fogják (csavarokat és fémlemezeket tesznek be), majd gipszbe rakják a bokát, hogy ne mozogjon. Miközben rajta van a gipsz, nem fogunk tudni súlyt helyezni a lábunkra.

Akármilyen sérülést is szenvedett el a bokánk, fontos, hogy vigyázzunk magunkra. Akár ficam, rándulás, vagy törésről van szó, megfelelően kell kezelni a boka sérülését. Ne erőltessük terheléssel és ne is tegyünk úgy, mintha semmi sem történt volna. Ezzel sokkal rosszabb állapotba is kerülhetünk. Minden esetben az ízület rögzítése, pihentetése, emelése, jegelése és kompressziója a fontos a gyógyuláshoz.

 

Hogy még többet megtudj arról, milyen módszereket érdemes használnod a bokád rögzítéséhez, vedd fel velünk a kapcsolatot.

Webáruház készítés