Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
2
4
4
5
4
5
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2017.10.13 15:21

Mindent az izomlázról

Aki valaha sportolt már életében vagy végzett kemény fizikai munkát, az találkozott már az izomláz jelenségével, amely egészen a kis kellemetlen fájdalomtól a már-már szinte bénító intenzitású fájdalomig is terjedhet. A témában vannak, akik szerint ez jó dolog, mert azt bizonyítja, hogy elég kemény volt az edzésünk és megdolgoztattuk a testünket, mások szerint pedig pont ellenkezőleg, a rosszul végzett- vagy túlhajszolt edzés eredménye az izomláz, amit szerencsésebb elkerülni. Utána jártunk, hogy ezeknek mi a valóság alapjuk, és hogyan segíthetsz azon, hogy megvédd a tested.

Mi is az izomláz?

Az izomláz az edzést követő 1-2 napon belül fellépő izomfájdalom, amely valamilyen (a megszokottnál nagyobb) terheléstől alakulhat ki. Az izomlázat az okozza, hogy az izomban lévő rostok hártyája megpattan, és apró szakadások jelennek meg rajtuk. Ezeken a területeken kalciumionok gyűlnek fel, aminek hatására egy fehérjebontó enzim is megjelenik. Az enzimtől a kis szakadások környékén gyulladás alakulhat ki, ami kisebb-nagyobb fájdalommal járhat.

Az izomláz tehát valóban azt jelzi, hogy komoly erőt fejtettél ki, és, hogy nagyon igénybe vetted a tested az edzésed során.

Többféle izomláz létezik, még akkor is, ha Te esetleg mindig ugyanazt a fajta fájdalmat érzed. 

 

Hogy melyek ezek?

- Az egyik típus akkor jelentkezik, amikor erős intenzitású gyakorlatokat hajtottál végre és az izmok energianyeréséből fakadó végtermékek nem távoznak az izomzatból, a tejsav így felszaporodik és gyulladást okoz az izomrostok között.

 

- Túlerőltetés hatására az izmot alkotó rostok megsérülnek vagy elszakadnak, és ez vezet gyulladáshoz.

 

- Szabadgyökök szabadulnak fel a munkavégzés során, ilyenkor a véroxigén jelenlétében a szervezeted zsírt és szénhidrátot éget és ezek végtermékei maradnak az izmaidban és ezek gyulladhatnak be.

 

Mindhárom esetben izomlázról van szó, és bár súlyosnak hangzanak így leírva, de mégsem kell attól tartanunk hogy ezek károsak lennének.

 

 

Tévhitek az izomlázról

Az egyik leggyakoribb tévedés, hogy az izom az edzés közben épül, és az izomláz ennek a „munkának" a jele. A valóságban azonban az edzés közben erő hatására az izom túlterhelődik, helyenként a rostokat körülölelő hártya megszakad. A szakadt hártya a pihenési idő alatt regenerálódik, ezáltal pedig erősebb szövetté alakul. Ennek hatására a következő edzésen akár már nagyobb erőkifejtésre is képes lehetsz. Maga az izomépülés tehát leginkább a pihenési időszakban történik, így ezt nem érdemes elcsalni a látványosabb eredmény érdekében. Egy kemény edzést mindenképp kövessen egy nap pihenő, hogy megtörténhessen a gyógyulás! Ez az izomlázadnak is jót fog tenni...

 

Mások szerint ha nincs izomláz, akkor nem is volt jó az edzés, azonban ez is súlyos tévedés: az izomlázra való hajlamosságot ugyanis nemcsak az edzés mértéke és milyensége határozza meg. A testmozgáson túl az étkezési szokásaid, anyagcsere folyamataid, de még a genetikád is befolyásolja, hogy lesz-e izomlázad! Egy gyors anyagcserével rendelkező személy nagy valószínűséggel ritkábban tapasztal izomlázat, hiszen szervezetéből gyorsan kiürülnek az elégetett végtermékek. Az edzés hatékonyságát tehát nem mérheted azon, hogy másnap volt-e izomlázad vagy sem, sokkal inkább az edzést követő izomgyengeség érzése jelezheti, hogy kielégítő volt-e az edzés.

 

Hogyan előzheted meg ?

Ha a fájdalom nem az izmok épülésének jele, és nem is az edzés hatékonyságát bizonyítja, akkor igazából szükségünk sincs rá, nem igaz? Akkor miért ne kerülhetnénk el?

Amint azt az előbb is írtuk, a genetikai tényezők erősen befolyásolják az izomlázra való fogékonyságot, de néhány egyszerű tippel tehetsz azért, hogy kisebb valószínűséggel forduljon elő:

  1. Melegíts be alaposan!
  2. Fogyassz olyan ételeket, italokat, amelyeknek magas a kalcium- és magnézium tartalma!
  3. Az edzések legyenek fokozatosak, épüljenek egymásra!
  4. A levezetésnél fordíts elegendő időt a nyújtásra!
  5. Kerüld a nem megfelelő eszközöket és környezetet!
  6. Próbáld ki a kompressziós edző ruhákat, amelyek sokat segítenek abban, hogy egyrészt növelhesd teljesítményedet, másrészt pedig, hogy megakadályozd az izomláz kialakulását.