Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
2
0
7
9
8
9
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2018.02.18 18:44

Mire jó a glutamin?

A glutamin egy aminosav. Az aminosavak alkotják a fehérjét. A glutamin azonban nem csupán egy az aminosavak között, de az izomzatban a legnagyobb koncentrációban található meg mind közül. Részben esszenciális, azaz a szervezet elő tudja állítani, ám stressz hatására a szervezet glutaminigénye a saját maga által előállított mennyiség többszörösére nő. Főleg izomtömeg növeléskor és az izomtömeg megőrzésénél diétában fordulhat elő ilyesmi, így pótlása különösen fontos.

Mire jó a glutamin?

A tanulmányok a következő esetekben találták hasznosnak a glutamin kiegészítést:
  • növeli a fehérje szintézist (vagyis a fehérje beépülését)
  • növeli a nitrogén visszatartást
  • csökkenti az izomleépülést
  • csökkenti a regenerációs időt
  • javítja az immunfunkciókat, vagyis erősíti az immunrendszert

Hogyan lehet ennyi pozitív hatása a glutaminnak?

A kulcs az izomépítésben a fehérje anyagcsere. Érdekesség, hogy az izom nem az edzés során épül, hanem a pihenés, regeneráció során, edzés után. A szervezetünk folyamatos katabolikus és anabolikus ciklusokon mefy keresztül, vagyis folyamatos a fehérje beépítése és lebontása. A katabolizmus, vagyis lebontás során nitrogént veszítünk és a glutamin kiáramlik az izmokból.

Minél stresszesebb életet élünk, annál több glutamint kell elvonnia a szervezetünknek az izomzatból. És az edzés is stresszt jelent. Ironikus, de amikor edzünk, a szervezetünk katabolikus állapotban van, glutamint veszít, ami viszont esszenciális az izomépítésnél. Ám ha edzés előtt glutamint viszünk be a szervezetbe, akkor meggátolhatjuk a katabolikus folyamat beindulását. Így a szervezet ugyanis megkapja az izomépítéshez szükséges glutamin mennyiséget. Továbbá, mivel elég glutamin áll rendelkezésre, így a többi kritikus funkció, mint például az immunrendszer ellátása sem szenved csorbát.

Érdekes széljegyzet, hogy a kórházak sürgősségi osztályain is évekig hatalmas mennyiségű glutamint használtak a traumás baleseti eseteknél. Amikor valakinek például autóbalesete van, a test óriási stressznek van kitéve és hihetetlen mértékű katabolikus folyamatok indulnak be. Az izomzat elkezd leépülni és a szervezet kivonja az izomzatból a glutamint, hogy a jóval komolyabb problémákhoz tudja átkoncentrálni. Az orvosok azt találták, hogy azok a páciensek, akik nagy dózisban kaptak glutamint, sikeresen ellenálltak az izomlebontásnak. Valami hasonló történik edzés során is, vagyis ha elég glutamint viszel be, megelőzöd az izomlebontást.

Kinek kell glutamin kiegészítés?

Ha komoly edzéseket végzel, akkor mindenképp javasolt a glutamin kiegészítés. Emellett, ha bármilyen stressz éri a szervezetedet, vagy valamiért az immunrendszered gyengülés veszélyének van kitéve – megfázás, influenza – akkor a glutamin nagyon hasznos lehet.

Kik NE szedjenek glutamint:

  • akinek veseproblémája van
  • akinek májcirrózisa van
  • állapotos nők
  • szoptató nők

Mennyi glutaminra van szükség?

A szükséges glutamin mennyiség függ az edzésektől és az étrendtől.
Naponta 10-25 g szükséges keményen edző sportolók részére. A nagyobb arány inkább diétában, betegség esetén, vagy más, korábban említett állapot fennállása esetén javasolt.

A glutamin mellett lehet más kiegészítőket szedni?

Igen, nyugodtan lehet együtt fogyasztani tejsavó fehérjével és kreatinnal. Ezek a kiegészítők nagyszerűen működnek együtt az izomtömeg növelésében és a regenerációs idő felgyorsításában. A kreatin energiát ad az edzéshez, így az izomépítéshez, a glutamin és a tejsavó fehérje pedig anyagot ad az izom építéséhez.

A glutamin biztonságos?

Igen, a glutamin egy alapvető aminosav – ami mindannyiunk szervezetében megtalálható. Hasonlóan más sporttáplálék-kiegészítőkhöz, a glutamin nincs negatív hatással a szervezet hormonháztartására - az a pozitív hatása azonban megvan, hogy képes serkenteni a szervezet saját növekedési hormon termelését! Amíg tartod az ajánlott adagot, nem fogsz semmiféle negatív hatást tapasztalni.

Glutamin és küzdősportok

Mi lehet rosszabb egy MMA harcos, vagy más küzdősportoló számára, mint a lassú regeneráció? Főleg, amikor veresenyre készülsz? Ráadásul a csökkenő erőszint is katasztrofális egy harcos számára.

A pozitív nitrogén egyensúly fenntartása és az izomlebontás meggátlása mellett van még a glutaminnak egy nagyon fontos szerepe. Történetesen hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet a növekedési hormont az agyalapi mirigyből a vérkeringésbe bocsássa. Ez pedig jóval nagyobb előny annál, mint ahogy azt általában az emberek gondolják a növekedési hormonról. A növekedési hormon ugyanis 21 és 30 éves kor között rendkívüli mértékben csökkenni kezd. Az alacsonyabb szint pedig számos jelben megmutatkozik, mint a lassabb regeneráció, alacsonyabb energiaszint, csökkenő erő. A természetes módon magas növekedési hormon szint hozzájárul a száraz izomtömeg növeléséhez, az erőhöz és a regenerációs képességekhez úgy, hogy hatékonyan stabilizálja a testzsír mennyiségét.


A küzdősportot űzők a kőkemény edzéseknek és a testnedvek közvetlenebb találkozásának köszönhetően könnyebben esnek a gyenge immunrendszer áldozatául és betegedhetnek meg. A betegség pedig egyenlő az edzőtermen kívül, edzés nélkül töltött idővel, ami pontosan elég arra, hogy az ellenfeled ez idő alatt jóval erősebbé váljon, mint Te.
glutamin nagyszerű segítség az immunrendszer erősítésében, a sebgyógyulásban és a szellemi ébrenlét fokozásában. Sőt mi több, segítség lehet az emésztőszervi rendellenességekkel küzdőknek is, hiszen hozzájárul a bélrendszer egészségéhez.

Glutamin a diéta során

Több szempontból is fontos, hogy a diéta folyamán alkalmazzuk a glutamint. Egyrészt ebben az időszakban a kalóriahiányos táplálkozásnak köszönhetően meggyengül az immunrendszer, ennek erősítésére alkalmas a glutamin.

A diéta során nagy a veszélye az izombontásnak is, hiszen nincs miből energiát nyerni, így a szervezet hajlamos az izomzatot felemészteni azért, hogy megfelelő energiát tudjon biztosítani. Edzés után és napközben is érdemes néha glutamint fogyasztani ennek megelőzése érdekében.

Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy edzés után fogyasztva a glutamin képes a szénhidrátokat pótolni, azaz segít visszatölteni a glikogénraktárakat. Már 8-10 gramm glutamin is képes arra, hogy ezt a hatást előidézze. Akinek nem jelent gondot a fogyás, az használhat edzés után Vitargot erre a célra diétában is, ám akinek meggyűlik a baja a kilókkal, annak a glutamin remek alternatíva lehet az edzés utáni szénhidrátbevitel helyett!