Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
7
3
0
7
2
9
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2019.10.04 21:58

Mit tegyél csukló sérüléskor?

A csuklódnak nem fontos, mi miatt sérült meg - csak azt érzi, hogy megsérült. Talán kézre estél, vagy esetleg túl sokat játszottál Candy Crush-al a telefonodon. De rosszabb esetben az is előfordulhat, hogy begyulladt a csuklóízületed. Nem számít hogyan történt, úgyis ugyanazt érzed: még a legegyszerűbb mozdulat is fájdalmat okoz. Fáj az edzés, a bögréd felemelése, gépelés és a mobiljátékokról már nem is beszélve!

Mielőtt megmutatnánk, hogyan lehet kezelni a sérülésedet, tekintsük meg a csukló anatómiáját és azt, hogy hányféle módon sérülhet meg ez a hihetetlenül komplex, hajlékony és hasznos ízület.

Anatómia

Mint a boka, a csukló is számos kis csontból tevődik össze. Ezek a csontok egy nagyon összetett szerkezetként illeszkednek össze, hogy minden irányba tudjanak mozogni, és képesek legyenek nagy terhelések elviselésére. 8 kéztőcsontból (carpalis) áll össze. Disztálisan (válltól messzebb állva) kapcsolódik a kézközépcsontokkal. Proximálisan (a vállhoz közelebb) a carpal csontok kapcsolódnak az alkar csontjaihoz. A carpal csontokon keresztül futnak a carpal alagutak, ezeken keresztül futnak az idegek és erek a kézbe.

 

Mi baja történhet?

 

Ami megtörténhet a test többi ízületeivel, az megtörténhet a csuklóval is.

Egy eséstől eltörhetnek a kézközép-, carpal- vagy az alkar akármelyik csontja. Közvetlen trauma vagy eséstől ficamok, rándulások és húzódások alakulhatnak ki a csuklóban.

Az ismétlődő cselekvések, például a számítógépes munka (vagy mobiljátékok) alagút szindrómát okozhatnak. Ennek oka az alagútban lévő szövetek duzzadása, ami matt a rajta átfutó idegek és erek nyomás alá kerülnek, mivel nincs nekik elég hely. Ez a probléma nagyon gyakori olyanoknál, akik sok időt töltenek gépeléssel, vagy hasonló monoton mozgásokkal.

Régebbi sérülések vagy csupán az idő maga ízületi gyulladást okozhat a csuklóban. Ennek a két leggyakoribb formája az osteoarthritis és a reuma.

Ha elég sokáig élünk, előbb utóbb mindegyikünk ízületi gyulladástól fog szenvedni egyszer életünk egy pontján. Ezt a sok terhelés és koptatás okozza. A csontok közti porc, aminek szerepe az ízületek kipárnázása és mozgásoknak megkönnyítése, idővel megkopik, és egy ponton a test már nem lesz képes pótolni az elkopott porc szöveteit. Emiatt egymásnak fognak súrlódni a csontok, ami fájdalmat és mozgásproblémákat okoz.

A reuma egy autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy a test elkezdi a saját szöveteit támadni. Mint az osteoarthritis, a reuma is bármelyik ízületben előfordulhat. Ez porc- vagy akár csontkopást is okozhat, ami fájdalommal és deformációval jár.

 

Csuklósérülések kezelése

Szerencsére a legtöbb sérülést műtét nélkül is lehet kezelni pihentetéssel, jegeléssel, gyulladáscsökkentőkkel és csuklórögzítővel. Egy ortopéd orvossal állítsatok össze egy tervet, hogy a csukló a lehető leghamarabb rendbe jöjjön, és ne essen maradandó baja. Valószínűleg csuklórögzítőre is szükség lesz, hogy a kezed pihenni tudjon gyógyulás közben. A Mueller csuklórögzítői pont tökéletesek ezekre az esetekre.

Webáruház készítés