Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
0
0
6
3
0
0
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2018.04.08 16:23

Mit tegyél, ha bokasérülésed van?

Egy sérülés mindenkit megvisel, különösen egy sportolót.  Ők sokszor úgy érzik, mintha véget vetettek volna az életüknek. De ne ess pánikba, a sport közben történt sérüléseket egész jól lehet kezelni, ebbe beleértve a bokasérüléseket is. Ha edzés során a lábadat jelentős terhelés éri, a bokád meg fogja érezni ezt a sérülést és előbb-utóbb nagyobb eséllyel sérülhet meg. Sokat segít, ha ismered a bokád anatómiáját, és ezáltal a vele előforduló sérüléseket.

Ha megkéred a legtöbb gyereket és felnőttet, hogy mutasson a bokájára, a legtöbben a láb külső részén található csontra fognak mutatni. De a teljes bokaízület több ennél, ugyanis számos ínszalag, izom és ín teszi lehetővé a boka mozgását. Bármelyik résszel történt sérülés sok fájdalmat okozhat és azonnal kezelésre szorul.

Ha olyan súlyos sérülést szenvedtél el, hogy elviselhetetlen a fájdalom, a bokád megduzzadt és nem tudsz a lábadra állni, azonnal menj el az orvoshoz. Különösen fontos orvoshoz fordulni, ha szemmel is jól látható deformálást észlelsz az ízületeknél. Míg néhány bokasérülés súlyos, számos fajtát otthon is lehet kezelni. Tulajdonképpen a legsúlyosabb sérüléseknél is szükséges az otthoni kezelés.

Amikor a bokánk fáj, az utolsó dolog, amit hallani szeretnénk az az, hogy eltörött. Azonban csupán egy rossz lépés is okozhat törést. Valószínűleg jobb lenne, ha ‘csak’ kificamodott volna, de ha eltörött a boka, akkor se add fel, és ne zuhanj önsajnálatba. A törött csontok is meggyógyulnak. A kezelés módja a törés pontos helyétől és fajtájától függ. Legyünk türelmesek és adjunk magunknak időt. Akármi is történt, ne felejtsük el, hogy erősek vagyunk és a megfelelő kezeléssel meg hozzáállással gyorsan visszatérhetünk kedvenc sportunkhoz.

A bokafájdalom egy másik gyakori okozója az Achilles-ín gyulladás. A legtöbbünk tapasztalt már enyhe Achilles-ín sérülést. De az íngyulladás, amit a túlerőltetés okoz, már egy kicsit komolyabb, mint a gyermekkorunkban történt botlások és esések. Az ilyen fajta sérülések általában otthon kezelhetőek és a jövőben odafigyelés kell, hogy ne jöjjön elő újra és újra. Habár az Achilles-ín gyulladás enyhe is lehet, mégis szükség lesz egy kis pihentetésre, hogy a terhet levegyük a lábról. Ezeken a napokon ki lehet próbálni az úszást, hogy formában maradjunk. Amikor állsz, egy bokavédő is segít megtámasztani az ínt és a helyén tartja.

Nagyon gyakori, de nagyon jól kezelhető a bokaficam. A ficam akkor történik, amikor nem természetes módon fordul meg a boka. Az ott lévő ínszalagok arra valók, hogy megakadályozzák ezeket a rossz mozdulatokat, de egy agresszív mozdulattól elszakadhatnak.. A ficam egyik fő kezelése a RICE technika, a pihentetés, jegelés, kompresszió és felpolcolás. Ez nem azt jelenti, hogy egész nap ágyban kell feküdnöd, de kerüld el az olyan mozgásokat, amik fájdalmat és duzzadást okoznak és foglalkozz egy kicsit a sérült bokánddal otthon.

Ha olyan termékre van szükséged, ami támogatja a bokád a gyógyulás alatt és megvédi a további sérüléstől, nézz szét Mueller Sports Medicine termékeink között, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot!

Webáruház készítés