Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
0
0
6
3
0
0
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2018.06.04 11:48

Mit tegyél, ha fáj a térded?

A térdfájdalmat minden esetben komolyan kell venni, ami azt jelenti, hogy a kezelésre minden lehetséges módszert meg kell ismerni. Ebbe beletartozik a teljesen természetes és tradicionálisabb típusú gyógyászati kezelés is, a gyógynövények, az étrend-kiegészítők, és a megfelelő mozgás. Azaz akármi, ami hatásosan segíthet egy kicsit is enyhíteni a fájdalmon.

A RICE technika

Mint minden sérülésnél, aminél a fájdalmat egy gyulladás okozza, bölcs dolog a hagyományos RICE kezeléshez fordulni. Ez angolul a 'pihentetés', 'jegelés«, 'kompresszió' és 'felpolcolás' technikát jelenti.

Ha konkrétan térdfájdalomról van szó, ilyenkor érdemes pihentetni a térded vagy térdeidet és rögzítőt felrakni, hogy védve legyen. Aztán lehet jégpalackot alkalmazni. A megfelelő mennyiségű jég 20 percig legyen a térdeden, annyiszor, ahányszor csak jólesik. Általában ez három alkalmat jelent egy nap során. Ezzel ellentétes, de ugyanúgy használható, a hőtömlős kezelés is.

Váltogathatunk a hideg és meleg palackos kezelés között is, attól függően, hogy hogyan reagál a térd. Be lehet tekerni is, ami a kompressziós része a kezelésnek. Ez segíteni fog a gyógyulásban, de ezen kívül a fájdalmat is enyhítheti, mivel megakadályozza a mozgatást, amitől csak még rosszabb állapotba kerülhet a térd. A felpolcolás segíthet agyógyulni és enyhíteni mindenféle térdfájást.Gyógyszerek

Bármilyen gyulladáscsökkentő megteszi, ha térdfájdalomról van szó. Ez azért van, mert a térdfájdalmat alapból gyulladás okozza. 

Szedhetünk aszpirint vagy más nemszteroid gyulladáscsökkentőt. Az Ibuprofén vagy naproxén is jó hatással lehet egy ilyen problémára. 

Étrend-kiegészítők

Néhány étrend-kiegészítő segíthet a térdfájdalmon, például a fűzfakéreg kivonat, ami segít kontroll alatt tartani a gyulladást. Egy egészen 2001-ig visszavezethető tanulmány szerint a nyírfakéreg kivonat segíthet a térdfájdalmon, főleg azoknál, akiknek ízületi gyulladásuk van.

Ki lehet próbálni a glükozamint is. Létezik ugyanis néhány bizonyíték arra, hogy ez az anyag segíthet az ízületfájdalmakon, főleg akkor, ha kondroiting-szulfáttal kombináljuk. 

Egy másik opció még a gyömbér kivonat. Gyökér és tea formájában is lehet kapni, sőt, még önmagában is meg lehet enni, ha szeretnénk. Kutatások mutatják, hogy jelentős segítség lehet a térdproblémák megelőzésében hosszútávon.

 

Tehercsökkentés

A teher csökkentéséhez nagyon fontos, hogy minél kevesebb terhelést és nyomást helyezzünk a fájó térdünkre. Itt segíthet egy mankó vagy sétabot is.

Ezen kívül úgy is segíthetsz, hogy serkented a vérkeringést az adott területen masszázzsal, akár egyedül, akár egy szakértő segítségével. Ha ez fájdalmat kezd okozni, akkor evidens, hogy azonnal abba kell hagyni.

Ne hanyagoljuk el

Míg fontos a megfelelő pihentetése a fájó térdünknek, ugyanolyan fontos azt nem túlzásba vinni. Ez különösen fontos ízületi bántalmak esetén, amikor a teljes tehermentesítés miatt az izmok elgyengülhetnek a térdben, ami miatt még jobban fog fájni az ízület. 

Pontosan ezért fontos továbbra is mozogni, persze csak abban az esetben, ha az orvosunk ezt engedélyezte valamint akkor, ha azonnal abbahagyjuk, ha a fájdalom rosszabb lesz. Az a fontos, hogy a térd hajlékony és erős maradjon, a körülvevő izmok pedig ne legyenek elhanyagolva.

A mozgás segíthet

Vannak olyan edzések, amik segíthetnek hosszútávon a fájdalmon. Ide tartoznak például a nyújtások és a súlyemelés. Nyilvánvalóan fontos mindkettőt csak orvos előírásával elvégezni. Low impact sportokkal, például úszással vagy vízi aerobikkal formában lehet tartani a térdet. A szoba bicikli vagy elliptikus gépek is segíthetnek a merevségen.

Lábemelés

Sokféle gyakorlat van, ami segíthet a térdfájdalmadon, az egyik példa erre a lábemelés. Ez különösen fontos ízületgyulladás esetén olyanok számára, akik régóta sportolnak. Először mindig a könnyű bemelegítést kell elvégezni, például biciklizést. Ezután feküdj a földre, hajlítsd be a térded és helyezd a talpadat a földre. Először 5-öt ajánlott elvégezni, de annyiszor megcsinálhatjuk, ahányszor csak akarjuk. Ez erősíteni fogja a combizmokat.

Gyakorlatok párnával

Egy másik dolog, amit meg lehet tenni, hogy segítsünk a térden, az olyan gyakorlatok elvégzése, amik segíteni fognak jobban megtámasztani őket. Tegyél egy párnát a lábaid közé, aztán szorítsd össze a térdeidet. Ha a térded a gyenge lábizmok miatt fáj, akkor lehet, hogy azt a rá helyeződő nyomást viseli nehezen, ami akkor keletkezik, amikor felállsz. A lábizmok erősítésével a térded körülvevő izmok és ízületek erősebbek lesznek, így enyhül is a fájdalom.

Dobogóra lépés


Ha egy kicsivel magabiztosabban tudod már használni a térded, de még egy kicsit fáj, egy másik dolog amit meg lehet tenni, az a dobogóra lépés. Nem muszáj dobogónak lennie, lehet bármilyen más, kicsit megemelt, lapos felület, amire biztonságosan fel lehet lépni. Kezdjünk fellépni a dobogóra, közben figyeljünk, hogy egyenesen tartsuk alsótestünket. Hajlítsuk be azt a lábat, ami a lépcsőn van, a másikat helyezzük lassan a padlóra. Csak egy pillanatra érintsük le lábujjunkat, aztán emeljük fel újra a lábunkat.

Általában 10 percig kell ezt csinálni, utána lábat kell váltani. Ez segíteni fog a térd megerősítésében abban az esetben, ha a jövőben esetleg újra el kezdene fájni.

Ismét megjegyezzük, hogy fontos az óvatos mozgás, valamint konzultálj orvossal is. Ezen felül mindig hagyd abba, ha újra elkezdene túlságosan fájni.

Több információért a térdfájdalomról és mása, sport okozta fájdalomról vagy betegségről, kérünk ne hezitálj felvenni velünk a kapcsolatot ma.

Webáruház készítés