Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
2
4
4
5
6
2
Birkózás
2021.03.22 09:08

Olimpiai kvótát szerzett Korpási Bálint

Korpási Bálint olimpiai kvótát szerzett a kötöttfogásúak 67 kilogrammos kategóriájában az európai birkózók BOK Csarnokban zajló olimpiai kvalifikációs versenyén azzal, hogy bejutott a döntőbe.

 

A BVSC világ- és Európa-bajnoka menetelése során a norvég Eb-címvédő Morten Thoresent és a bolgár Dejvid Dimitrovot győzte le magabiztosan, az esti elődöntőben pedig a moldovai Donior Islamovot verte 6-0-ra.

 

Korpási a magyar birkózók ötödik kvótáját szerezte meg a tokiói nyári játékokra. A 2019-es világbajokságon a szintén kötöttfogású Lőrincz Tamás (77 kg) és Lőrincz Viktor (87 kg), a szabadfogású Muszukajev Iszmail (65 kg), valamint Sastin Marianna (62 kg) biztosította helyét az olimpián.

 

Korpási Bálint - 67 kg - 2. helyezés – Olimpiai kvóta

„Másfél éve célként tűztem ki magam elé, hogy szőnyegre lépek Tokióban. Sokat küzdöttem a súlyommal, de végül jól sikerült a fogyás. Örülök, hogy remek formában birkóztam, egész nap magabiztosnak éreztem magam. A negyeddöntőben, a bolgár Dimitrov ellen kishíján tussal kikaptam, hibát követtem el, rendkívül nehéz helyzetet oldottam meg – abban a néhány másodpercben az egész pályafutásom lepörgött a szemem előtt, és az járt a fejemben, nem érhet így véget a karrierem. A családommal biztos, hogy megünneplem ezt a sikert, és onnantól gőzerővel készülök az olimpiára!” – így Korpási Bálint.

 

További eredmények:

 

A férfi kötöttfogású verseny végeredményei:

Torba Erik - 60 kg - 5. helyezés

Szőke Alex - 97 kg -  3. helyezés

Varga Ádám - 130 kg - 3. helyezés

 

„Mindahányan remekül birkóztak – így a kapitány –, és erre építkezhetünk. Másfél hónap múlva esedékes Szófiában a világkvalifikációs viadal, azon mindenképpen szeretnénk jól szerepelni. Boldog vagyok, hogy Korpási Bálint kijutott az olimpiára, igazán ütőképes sportolónk csatlakozhat Tokióba Lőrincz Tamás és Lőrincz Viktor mellé. A viadal előtt azt nyilatkoztam, egy kvótát remélek, a többi hab lenne a tortán. A hab most elmaradt, de szomorkodásra nincs okunk.”

 

A férfi szabadfogású verseny végeredményei:

 

Halidov Gamzatgadzsi - 57 kg -  6. helyezés

Veréb István - 86 kg - 10. helyezés 

Korcsog Milán - 97 kg - 9. helyezés 

Ligeti Dániel - 125 kg - 11. helyezés 

„Borzalmasan mérges vagyok a történtek miatt – kezdi értékelését Dvorák László szövetségi kapitány. – Alapvetően jól birkóztak a srácok, csak épp nem hitték el magukról, hogy képesek átlépni azt a határt, amely egyben akár olimpiai kvótát is érhetett volna. Nem a felkészüléssel vagy a formájukkal volt a probléma, mentálisan gyengültek el ma. Meg kell emésztenünk a történteket, le kell vonnunk a tanulságot, és a májusi, szófia világkvalifikációs viadalra kell koncentrálnunk.” 

 

 

A női verseny végeredményei:

Szekér Szimonetta - 53 kg - 10. helyezés

Barka Emese - 57 kg - 3. helyezés

Szabados Noémi - 68 kg - 9. helyezés

Németh Zsanett - 76 kg - 9. helyezés

„Emese az első menetben hibázott, aminek okán négypontos hátrányba került. Legfőképpen ennek köszönhette a vereséget. Zsanett fogyasztása nem ment olyan jól, ahogyan azt gondoltuk – megviselte fizikailag. Az ereje idő előtt elfogyott, emiatt nem teljesített jól. A kvótaszerzésre ugyanakkor még él az esélyük, hét hetünk van felkészülni úgy a májusi, szófiai világkvalifikációs versenyre, hogy onnan boldogan, ötkarikás hellyel, akár helyekkel térjünk haza. Ami a két utánpótláskorú versenyzőt illeti: a feladatuk a tapasztalatszerzés volt. Úgy vélem, ha rutinosabbak lennének, nyerhettek volna a most elveszített mérkőzéseken. Nem szabad keseregni, dolgoznunk kell tovább” – magyarázza Ritter Árpád.

 

Gratulálunk minden versenyzőnek, és Korpási Bálintnak az olimpiai részvételhez!

 

Az interjúk a Magyar Birkozo Szövetség honlapjáról származnak
Kép: MTI