Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
2
5
8
4
4
0
Partnereink
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2018.04.16 10:45

Sípcsont fájdalom: felismerése, kezelés, megelőzés

Ha sporttal kapcsolatos sérülésekről hallasz, a legtöbb ember azt feltételezi, hogy ezeket valamilyen baleset vagy rossz mozdulat okozhatta. Azonban néha a testünk szimplán nem áll készen arra a szintű tevékenységre, amit követelünk tőle. Néha egy huzamosabb pihenő utáni hosszú séta is meglepően fájdalmas lehet a láb számára. Egy sérülés bárkivel megtörténhet, aki több terhelést rak a lábaira, legyen az nagyobb intenzitású séta, futás vagy csak egy keményebb felület.

Míg a lábaid általában tökéletesen képesek eltűrni a terhelés növelését, előfordulhat néha, hogy mégis egy kicsit túl erősen landolsz a lábadon vagy túlságosan megmerevednek az izmok, ami miatt azok begyulladnak. Bármelyik eset (néha mindkettő egyszerre fordul elő) duzzadást, fájdalmat, gyengeséget és érzékenységet okoz. Ha a gyakori vagy egy kicsit intenzívebb séta vagy futás után ezek a tünetek jelentkeznek, lehet, hogy sípcsont fájdalmad van.

 

A sípcsont fájdalom okai

 

A legtöbb sportsérüléssel ellentétben a sípcsont fájdalom meglepően ködös és sokféle sérülést foglal magába, amik hasonló tüneteket mutatnak, és általában ugyanazzal a technikával is gyógyíthatóak. A sípcsont fájdalom leggyakoribb oka a láb túlterhelése séta vagy futás közben, megfelelő bemelegítés nélkül. Mivel az izmaid bemelegítés nélkül még nem puhák és nyúlékonyak eléggé, ezért rosszul bírják a stresszt és megsérülhetnek, ami után időre lesz szüksége az izomnak a felépüléshez.

 

A második, kevésbé gyakoribb és sokkal komolyabb oka a sípcsont fájdalomnak az ismétlődő, erős „csapódások”, általában miközben kemény felületen futunk megfelelően kipárnázott cipő nélkül. Ez sok pici repedéseket okoz a sípcsontban, ennek köszönheti nevét is. Amikor a repedés megtörténik, a sípcsont elkezd fájni és megduzzadnak az izmok. Pihentetéssel ezek a repedések maguktól meggyógyulnak, de ha továbbra is kemény ütésekkel kínozzuk, az állapotuk romolhat és sokkal több kezelésre vagy gyógyulásra van szükség.

 

Fáradt sípcsont és sípcsont fájdalom közötti különbség

 

Amikor egy kicsit komolyabban kezdjük venni az edzést, mindig megvan arra az esély, hogy a lábszárunk fájni fog később. Ez természetes következménye az izomépítésnek, és hamarosan a fájdalom erős izmokká fog átalakulni. Azonban fontos nem összetéveszteni az eredménnyel járó fájdalmat a sípcsont fájdalommal. Ha az alábbi tünetek közül bármelyiket tapasztalod a szokásos enyhe fájdalmon kívül, ideje elmenni egy orvoshoz.Sípcsont fájdalom tünetei:


- Fájdalom a csontban egy erősebb esés vagy lépés után

- A lábszár forrónak érződik, vagy megduzzadt
- Fájdalom a lábszárban még pihenéskor is

- Tompa fájdalom a lábszár elülső részében

- Edzés közbeni fájdalom

- Fájdalom a lábszár oldalsó részéin

- Izomfájdalom

- Duzzadás a lábszáron

- Zsibbadt, gyenge lábak

 

Sípcsont fájdalom kezelése

 

Amikor eddig számodra ismeretlen, idegen fajta fájdalmat észlelsz, elsőként az orvoshoz kell elmenned. Ez segíteni fog felmérni, hogy mennyire súlyos a fájdalom és, hogy szükséged van-e speciális kezelésre. Ha magában a csontban érzel akut fájdalmat, mondd meg az orvosodnak, hogy nézzék meg, nem repedt-e meg. Ha a csontod rendben van, akkor valószínűleg otthon is megtudsz gyógyulni néhány általános kezelési módszerrel.

 

Ami a legfontosabb viszont az az, hogy hagyjuk abba azt, ami a fájdalmat okozza és egy ideig szüneteltessük a láb terhelését. Ez nem lesz túl nehéz, mert a sípcsont fájdalom általában olyan fájdalmat és gyengeséget is okoz, ami elveszi a mozgáshoz való kedvet.

Ne erőltesd, a lábadnak időre lesz szüksége a teljes gyógyuláshoz, ezért sokat kell pihentetni. A jó hír viszont az, hogy semmi sem tört el, így továbbra is tudsz mozogni, de óvatosan.

A RICE (pihentetés, jegelés, kompresszió, polcolás) technikán kívül a meleg kompressziós pánt is nagyon sokat segíthet a fájdalom enyhítésén. Elllazítja az izmokat és eloszlatja a lábra nehezedő nyomást járás közben. Ha esetleg a pánt nem opció, használni lehet még kineziológiai tapaszt is.

 

Onnan lehet tudni, hogy mikor gyógyult meg teljesen a lábszár, hogy a láb már nem érzékeny érintésre és olyan hajlékony és erős, mint az egészséges lábad.

 

Sípcsont fájdalom megelőzése

 

Ha már szenvedtél sípcsont fájdalomtól a múltban vagy egyszerűen csak szeretnéd elkerülni ezt az állapotot, van néhány módszer, amikkel megelőzhető a lábak túlterhelése edzés közben. Először is viseljünk kényelmes cipőt, ami megfelelően alátámasztja a talpat, főleg akkor, ha lúdtalpunk van, mert az megnövelheti a sípcsont fájdalom kockázatát. Mindig melegítsünk be futás vagy egy új edzéstípus előtt és inkább fokozatosan oszlassuk el a terhelést, mint egyszerre.

 

És ne felejtsük el, hogy az izmoknak hozzá kell szokniuk a mozgáshoz. A sípcsont fájdalom kialakulását csökkentheti a lábizmok erősítése. És ha mégis elkezd fájni a lábszárad, hagyd abba a mozgást (ne erőltesd) és térj vissza egy kevésbé intenzív mozgásba, bemelegítéshez és erősítéshez, mielőtt újra elkezdenéd újra erősítést.

 

A sípcsont fájdalom általában enyhe sérülésnek számít, de hetekbe telhet a gyógyulása, főleg ha nem fejeztük be a mozgást a fájdalom kezdetekor. Emlékezzünk, hogy mindig jobb néhány plusz napot erősítéssel és nyújtással tölteni, mint az otthon gyógyulással a tréning ideje alatt. Sajnos a sípcsont fájdalom különösen gyakori, mivel mindenkivel megtörténhet, aki egy kicsit fokozza az edzés intenzitását, még akkor is, ha maga a mozgás nem olyan intenzív normál esetben.

 

Szertnéd megelőzni a bajt, vagy felgyorsítani a regenerációt? Akkor nézz szét Mueller Sports Medicine termékeink között!