Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
6
1
3
3
0
2
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2019.04.22 11:43

Stressztörés tünetei

A stressztörés általában futás közben keletkezik, és az első tünetei sokszor nem tűnnek nagyon súlyosnak: a láb érzékeny, sajog, de pihenéssel javul. A fájdalom lokalizált, vagyis könnyen meg lehet mondani, hogy pontosan hol fáj a láb. Ha stressztörésed van, de továbbra is folytatod az edzést, a fájdalom romlani fog és duzzadás alakulhat ki. Ez a sérülés leggyakrabban az alsó lábszárban és lábfejben alakul ki, mivel ezeknek a testrészeknek kell a legtöbb terhet elviselniük futás közben.

Kiváltó okok

A stressztörés is azok közé a sérülések tartozik, amiket túlterhelés okoz. A csontjaink folyamatosan cserélik a bennük lévő sejteket és ha ehhez a folyamathoz nem jut elegendő idő a túlterhelés miatt, a csontsejtek lassabban fognak leépülni, mint lecserélődni. Az egyensúly felborulása miatt a csontok gyengébbek lesznek és könnyen megrepedhetnek vagy eltörhetnek. Vannak, akik hajlamosabbak a stressztörésre, például:

 

  • Azok a profi sportolók, akik sokat futnak, valamint a kezdő futók
  • Nők. A stressztörés gyakrabban fordul elő nőknél, aminek oka általában az általános tápanyaghiány, kevés kalória bevitel és alacsony ösztrogén szint, amik mind hatással vannak a csont egészségére.
  • A lábproblémával élő futók.

 

Kezelés and Prevenció

Ha arra gyanakszol, hogy stressztörést szenvedtél el, ajánlott elmenni egy orvosi vizsgálatra, hogy megröntgenezzék vagy MRI vizsgálattal pontos diagnózist adjanak. De ha esetleg mégsem mennél el az orvoshoz, ugyanúgy kezelni kell a lábat. A futást mindenféleképpen abba kell hagyni és legalább 8-16 hétig pihentetni kell a lábat, hogy a csont meggyógyuljon. Ha túl hamar térsz vissza a megszokott tempóba, vagy túl sokat mozogsz, súlyosabb törések alakulhatnak ki és előfordulhat, hogy soha nem gyógyulnak meg.

Ha már fájdalom nélkül tudsz járni, lassan elkezdhetsz újra futni. A következő tippeket betartva biztosan elkerülhetsz egy újabb sérülést a jövőben:

  • Csak lassan kezd újra a futást, először csupán pár percig fuss egyszerre. A tested számára fontos, hogy legyen ideje hozzászokni a terheléshez.
  • Figyelj a testedre. Ne erőltesd meg magad túlságosan és ha fájdalmat érzel, mindenféleképpen hagyd abba a mozgást.
  • Figyelj arra, hogy mindig elegendő kalóriát egyél és az étrended változatos legyen. A megfelelő tápanyagok elengedhetetlenek az egészséges csont számára.
  • Építs be az edzéstervedbe súlyokat is, hogy erősebbek legyenek az izmaid és csontjaid.
  • Viselj mindig megfelelő cipőt a futáshoz és szükség esetén szerezz be talpbetétet. 
Webáruház készítés