Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
7
3
0
7
2
9
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2018.04.22 08:43

Talpi ín gyulladás kezelése

Amikor talpi ín gyulladásod van, gyorsan eljön az az idő, amikor eleged lesz az állandó fájdalomból. Már csupán egy séta, vagy akár a felállás is jelentős gondot okozhat, így még csak sportolnod sem kell ahhoz, hogy érezd a bajt. Azonban lehet viszonylag gondtalan életet is élni talpi ín gyulladással, ugyanolyan sport teljesítménnyel, mint a gyulladás kialakulása előtt.

Használd a megfelelő felszereléseket

A talpi ín gyulladás miatt már csak egy kis bolti séta is problémát okozhat - főleg, mivel ilyen lassú tempónál nem termelődik a dopamin úgy, mint edzés során. Megfelelő felszereléssel azonban kényelmesen edzhetsz és mozoghatsz.

 

Szerezz egy jó futócipőt

Ha gutó vagy, már biztosan tudod, hogy a helytelen kialakítású cipőktől rosszabbak lehetnek a talpi ín gyulladás tünetei, és egyéb problémák is kialakulhatnak pluszban. A regeneráció ideje alatt különösen figyelj oda arra, hogy milyen cipőt viselsz, ehhez érdemes a sportüzletben tanácsot is kérned. Bizonyosodj meg arról, hogy a cipő, amit választasz, megfelelően van kipárnázva, nyugodtan sétálj benne pár kört az üzletben. Ha már sétálás alatt baj van vele, biztos, hogy ez a probléma sportolás során csak fokozódni fog.

 

Figyeld, milyen cipőt viselsz a mindennapokban

Sokan gyorsan rájönnek, hogy nem edzőcipőt akarnak hordani a mindennapokban. Minden alkalomra megvan a megfelelő cipő, és ezeknél is nagyon fontos a megfelelő választás. Különösen a regeneráció ideje alatt. Fontos a megfelelő támasz, és az, hogy viselése ne okozzon fájdalmat.

 

 

Használj talpbetétet

A talpbetétek plusz párnázást biztosítanak, és kényelmesebbé teszik a cipőidet. Segítenek egy olyan cipő “helyrehozásában”, amely kezd elkopni, vagy kevésbé kényelmes. Azonban fontos megjegyeznünk, hogy arra ne számíts, hogy maximálisan eltüntetik a cipőd hibáit.

 

Használj tapaszt, főleg edzés közben

A különböző tape-ek enyhíthetik, sőt, akár meg is szüntethetik a talpi ín gyulladás okozta problémákat. Tökéletes megoldást adnak ahhoz, hogy minél gyorsabban visszatérhess a megszokott rutinodhoz.

 

Változtass, hogy gyógyulj

Azt már számtalanszor elmondtuk, hogy a legjobb módja a gyógyulásnak az, ha megváltoztatod az edzési rutinodat és az életmódodat. A megfelelő odafigyeléssel a talpi ín gyulladások 95%-a egy éven belül meggyógyul műtét nélkül. Ahhoz, hogy ez minél hamarabb megtörténjen, ajánlatos változtatni a megszokott rutinon is, főleg, amikor olyan erős fájdalmat érzünk, hogy az edzés sem esik jól.

Használj jeget

A sérült láb jegelése segíthet a duzzadás visszahúzódásában és megkönnyítheti a mindennapokat. Esténként edzés után nagyon jót tehet a fáradt láb jegelése, hidd el, nagyon felggyorsítja a  gyógyulást.

 

Fókuszálj másra egy ideig

Ha lehetőséged van arra, hogy változtass az edzéseden, akkor tedd meg! Például sprintelj hosszútáv futás helyett, vagy futás helyett erősíts!

Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy gyorsabb  legyen a regeneráció. Ha kicsit pihenteted a lábaidat, hidd el, sokat segít a felépülésben.

 

Ne felejtsd el a tapaszokat

Ha tapaszt is használsz a gyógyulás mielőbbi eléréséhez, ne felejtsd el hordani őket edzés során sem. Hidd el, olyan támaszt és biztonságot nyújtanak az érintett területnek, ami jelentős mértékben segít a gyors regeneráción.

 

Nyújts

Neked is rossz szokásod az, hogy bemelegítés nélkül kezdesz neki a futásnak? Ha igen, ezzel is plusz terhet helyezel a talpi ínre. A kezelés során nagyon fontos a talpi ín megfelelő nyújtása. Edzés előtt, sőt, reggel felkelés után is ajánlatos nyújtani. Néhány egyszerű nyújtó gyakorlat:

 

Ülj le a padlóra kinyújtott lábakkal, majd próbáld meg a nagylábujjadat magad felé húzni (ha nem éred el, nyugodtan használj akár törülközőt is).

Masszírozd a talpad egy vizesüveggel vagy görgővel

Nyújtsd meg a lábszáradat úgy, hogy közben nem helyezel plusz terhet a lábadra

 

Figyelj arra, hogyha a nyújtás fájdalmat okoz, vagy nem segít, az is előfordulhat, hogy nem a talpi ín okozza a problémát. Ha a fájdalom nem javul 3-6 kezelés után, fordulj orvoshoz.

A talpi ín gyulladását általában túlerőltetés okozza, ezért fontos, hogy mindig szánjunk elég időt a bemelegítésre edzés előtt. Ez fokozottan érvényes futás, ugrálás, vagy más, lábat megterhelő mozgásformák előtt.

 

Ha szükséges, szedj nyugodtan gyulladáscsökkentőt. Azonban figyelj arra oda, hogy ne csak a tünetet kezeld, hanem az oknak is járj utána, ugyanis így könnyen még rosszabbak lehetnek a tünetek.

 

Dolgozz azért, hogy minél előbb visszatérhess a pályára! A gyorsabb regenerációért nézz szét Mueller Sports Medicine termékeink között!

Webáruház készítés