Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
2
2
9
9
8
9
Kézilabda
2019.03.25 16:17

Teniszkönyök kezelése

A teniszkönyök egy olyan fajta íngyulladás, ami mindenkit érint, aki sokszor végez el ismétlődő mozdulatokat a könyökével. Habár teniszjátékosoknál fordul elő leggyakrabban, mégis minden fizikai tevékenység közben kialakulhat és érdemes minél előbb meggyógyítani, hogy ne történjen maradandó nyoma a sérülésnek. Sokféle módon lehet kezelni, azonban a hőterápia a legjobb megoldás ilyenkor. Lehet, hogy a sérülés nem fog teljesen rendbe jönni csupán ettől, a gyógyulási folyamat azonban jelentősen felgyorsul. Megmutatjuk, hogy miért a hőterápia a legjobb kezelés a teniszkönyökre.

Miért a melegterápia és nem hidegterápia?

Lehet, hogy a hidegterápia segíteni fog a fájdalom enyhítésén, a hőterápia mégis ideálisabb megoldás hosszútávon. Miért? A hő segít az izmoknak ellazulni és serkenti a vérkeringést, aminek köszönhetően a könyök gyorsabban és sokkal kevesebb fájdalommal fog tudni meggyógyulni.

A hidegterápiás kezelés általában ideiglenes megoldásként a legjobb, rögtön a tünetek észrevétele után. Segít csökkenteni a teniszkönyöknél előforduló duzzadást és néha érzésre is kellemesebb, mint a hőterápiás kezelés. Azonban hidegterápiával csak rövid ideig ajánlott kezelni a könyököt és naponta legfeljebb fél óráig, különben a bőr megsérülhet a hidegtől.

 

Kezelés

Itass át egy törülközőt meleg vízzel, majd csavard ki. Tekerd be a könyököd és hagyd rajta a törülközőt egy pár percig, vagy legalább addig, amíg le nem hűl. Ismételd meg ezt a lépést háromszor vagy négyszer, hogy a könyököd megszokja a hőt. Szárítsd meg a karod és készíts elő egy melegterápiás gélzsákot.

Melegítsd fel a gélzsákot 40-45 Celsius fokra. Ügyelj, hogy ne legyen ennél melegebb, mert könnyen megéghet a bőröd. Helyezd a tömlőt közvetlenül a könyöködre és próbáld meg minél jobban lefedni vele az egész sérült területet. A legjobb hatás érdekében maradjon a könyököd teljesen mozdulatlan.

15-30 perc után már le is lehet venni a tömlőt és elvégezhetsz egy pár egyszerű nyújtó gyakorlatot. Vigyázz a könyöködre, ne csinálj semmit, ami rosszul esne. Mozgasd finoman oldalra, hogy izmaid fellazuljanak és hogy javuljon a vérkeringés a karodban. Ez segíteni fog a sajgó izmoknak az ellazulásban, csökkenti a duzzadást és megakadályozza a könyök újbóli megsérülését.

 

Miért legyünk óvatosak?

Ha 15-30 percnél tovább hagyod fent naponta a tömlőt, könnyen megsérülhet a bőröd és az izmaid. És ne feledd: nem csupán a vérkeringésre van hatással a melegterápia, hanem az izmokra is. Emellett a túl sokáig fenthagyott melegtömlő fájdalmas bőrégést okozhat, ami plusz kezelést igényel.

Az izmok túlságosan megnyúlhatnak, ami miatt a sérülés csak romolhat és több probléma keletkezik, mint ami megoldódott. Ezt úgy lehet csak elkerülni, ha korlátozod a hőtömlő napi használatát. Még akkor is, ha úgy érzed, hogy a kezelés jót tesz, jobb óvatosan bánni vele.

Ha óvatosan használod a hőtömlős kezelést, a könyököd sokkal gyorsabban fog felépülni a teniszkönyök sérülésből és sokkal hamarabb térhetsz vissza a megszokott rutinodba. Ha szeretnél többet megtudni a sérülésről, vedd fel velünk a kapcsolatot minél hamarabb! Segíteni fogunk neked megtalálni a legjobb megoldást bármilyen sérülésre.