Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
7
3
0
7
2
9
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2018.02.16 15:46

Teniszkönyök kezelése

Habár a teniszjátékosok délen gyakorlatilag egész évben kint élvezhetik kedvenc sportjukat, az északon élők a négy fal közé vannak szorulva, amíg el nem érkezik a jó idő. Azonban bárhol is élsz, mindenhol ki vagy téve a sérülések lehetőségének; úgy, mint a teniszkönyök.

Mi is a teniszkönyök?

A Mayo Clinic szerint a lateral epicondylitis, vagyis a 'teniszkönyök' akkor alakulhat ki, amikor az izmok és szalagok erős megerőltetésnek vannak kitéve. Ismétlődő mozdulatok, túl sok mozgás és/vagy a túl erős markolás kézzel mind kiválthatják ezt a sérülést. Dr. Finestone és Dr. Rabinovich szerint, a túlzott megerőltetls mikro sérüléseket okozhat az extensor carpi radialis brevis (ECRB9 környékén.' Ez a folyamat a fibrózis kialakulásához vezethet. A teniszkönyököt gyakran ultrahang vagy MRI segítségével diagnosztizálják.

A Cleveland Klinika becsülései szerint a játékosok 10-15 százalékánál alakul ki ez a fajta sérülés. Összességében a népesség 1-3 százalékát érinti ez a probléma, részben azért, mert játékosoknál és dolgozóknál is kialakulhat. Például az asztalosoknál, festőknél, vízvezetékszerelőknél és henteseknél is kialakulhat. Elég gyakori minden sportnál, ahol erős markolásra van szükség, beleértve a teniszt, a golfot, baseballt és a bowlingot. A sérülés valamennyivel gyakoribb férfiaknál, mint nőknél.

 

 

 

A teniszkönyök kezelése

Sokféle módon lehet kezelni a teniszkönyököt. Az enyhe formája magától gyógyul – vagyis idővel javul, kezelés nélkül is. Azonban sok sérült kér szakszerű segítséget a gyors gyógyulás érdekében. Mik segíthetnek a problémán?

 

Gyulladáscsökkentők – Mivel a gyulladás a probléma, ezért a vény nélkül kapható nem szteroid gyulladáscsökkentők nagyon hatásosak, mint például az ibuprofén, aszpirin vagy naproxen. Azonban ezeknek a hosszú távú használata emésztési problémákat okozhat mellékhatásként.

RICE – Mint minden más ízületi gyulladásnál, az önkezelés gyakran a RICE-ból tevődik össze – pihentetés, jegelés, kompresszió és polcolás. Először fontos pihentetni a sérült területet, hogy ne kerüljön még rosszabb állapotba a sérülés. Azonban a pihentetés nem jelenti a teljes mozdulatlanságot. Fontos a könyököt mozogni hagyni annyira, hogy a vér rendesen el tudjon jutni az érintett területre. A terület jegelése enyhíti a gyulladást. Változók a tanácsok azon a téren, hogy milyen gyakran és meddig kell jegelni, azonban a 10-15 perces jegelés egy általános, bevált szabály.

 

A kompresszió csökkentheti a dagadást, de fontos, hogy ne legyen olyan szoros, hogy fájjon az érintett terület.

Végül, a kar felpolcolása a szív szintje fölé csökkenti a duzzadást azáltal, hogy korlátozná a vér áramlását az érintett területre. A legtöbb esetben a RICE technikát 4-6 óránként kell használni 48 vagy akár 72 órával is a sérülés után.

Masszázs – A masszírozás segíthet a vérkeringés javításában és az ínak, szalagok és izmok lazításában. Egy szakértő masszőr terapeuta precízen tudja kezelni a problémákat.

Gyógytorna – Egy gyógytornász minden páciens számára külön ki tud alakítani egyéni, profi kezelési tervet. Az előírt gyakorlatok része lehet a gumiszalag és labda használása. Egy teniszjátékos ezen kívül megtanulhat nyújtási technikákat, amiket felhasználhat később.

Akupunktúra – Egy, a Healthcare Medicine által kiadott cikk szerint az akupunktúra segíthet a teniszkönyök kezelésében. Egy kutatást emel ki, amelyben 90 sportoló vett részt. 30 alany csak akupunktúrás kezelést kapott, 30 csak masszázst és 30 másik akupunktúrás és masszázs kezelést is kapott. A Guangzhou Physical Education Institute arra az eredményre jutott, hogy az akupunktúra egyaránt biztonságos és effektív kezelése a teniszkönyöknek.

Ultrahang – A gyógytornászok, edzők, kiropraktőrök és más szakértők is gyakran használnak ultrahangos kezelést, hogy felgyorsítsák a gyógyulást. Az ultrahangos hullámok javítják a vérkeringést és fellazítják a kemény kötőszöveteket. Egy sérült sportoló számára lehetséges egyéni ultrahang készülék vásárlása is. Habár mindig fontos először konzultálni az orvosunkkal, a könyököt 15 percig érdemes egy nap legfeljebb háromszor kezelni.

A kezelés során gélt kennek az érintett területre és egy ultrahang pálcát mozgatnak kis körökben. Az ultrahangos kezelés segíthet a sportolónak gyorsabban visszatérni a pályára, vagy tovább lépni a nyújtásokhoz és más terapeutikus gyakorlatokhoz, amik még jobban lazítanak az ízületeken és az azt körülvevő kötőszöveten.

Injekciók – Amikor komoly tünetek állnak fent 6-8 hétig, akkor a szteroid injekciózás is egy opció lehet. Az ilyen injekciók csökkenthetik a fennálló duzzadást és gyorsítják a gyógyulást.

Műtét – A pácienseknek körülbelül 5 százaléka nem reagál a hagyományos kezelési módszerekre. Ezekben a nehezebb esetekben az orvos egy specialistához küldi a pácienst. Az ortopéd sebész megvizsgálja a komolyabb tenisz könyök esetet ahhoz, hogy megállapítsa, szükség van-e műtétre.

 

Prevenció

Számos dolgot tehet a sportoló annak érdekében, hogy csökkenjen a teniszkönyök kialakulása a jövőben.

Nyújtás – Az ujjak, csukló, alkar és könyök nyújtás rövid távon segít a fájdalmon, hosszú távon pedig a további sérülések esélyét csökkenti. Egy kulcsfontosságú előnye az, hogy gyakorlatilag bárhol és bármikor lehet nyújtó gyakorlatokat végezni.

 

Edzésterv – A koncentrikus és excentrikus edzés tervet először 2003-ban hozta fel Dr. Ernest Johnson, egy ohiói egyetem kutatója. 2008-ban Dr Finestorne és Rabinovich követték a korábbi kutatásokat és 2008 augusztusában publikáltak egy konkrét edzés tervet. A tanulmány egyik írója úgy foglalta össze, hogy 'a koncentrikus és excentrikus kezelés, amit leírtunk olcsó, kézenfekvő és tapasztalatunk szerint effektív.'

A játékos az egy kilós és két kilós súlyzóval kezdi, aztán folytathatja nagyobb súlyokkal idővel. Először székre kell ülni egy asztal mellé. A tenyeret felfelé tartva a könyököt 90 fokos szögben tartjuk meg, aztán 180 fokos szögbe nyújtjuk ki. A súlyzót lassan emeljük fel és legfeljebb tízszer ismételjük meg a gyakorlatot. Az első tíz után pihenjünk néhány percig. Nem kell folytatni, ha fájdalmat érzünk.

Ezen kívül fontos az orvossal megbeszélni, ha a fájdalom nem múlik el néhány hét után. Végezzük el a gyakorlatot körülbelül 3 hónapon át minden nap.

Aerobik – Mint gyakorlatilag minden sport sérülésnél, a prevenció a legjobb gyógymód. A rendszeres aerobik javítja a kardiovaszkuláris egészséget, ami segíti a vér eljutását a puha szövet felé, beleértve a könyök szalagba.


 

Könyökvédő használata

Egy könyökmerevítő csökkentheti a teniszkönyök kialakulásának esélyét azáltal, hogy megfelelő tartást ad az izmok mentén.

A Mueller Sports Medicine sok különböző könyökvédőt nyújt, a különböző problémák kezelésére, valamint prevencióra.

Több évtizedes szakmai tapasztalatuk lehetővé teszi a gyors regeneráció, valamint a sérülések megelőzését. Nézz szét webshopunkban a megfelelő termékért.

Webáruház készítés