Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
7
3
0
6
9
1
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2019.06.10 16:17

Teniszkönyök sérülésről

A tenisz az egyik legnépszerűbb sport, és ezzel egyben az egyik legmegterhelőbb mozgás is bizonyos testrészek számára. Sok teniszező szenved az úgynevezett teniszkönyöktől, amely más sportágat űzőknél is előforduló probléma lehet.

Mi az a teniszkönyök?

A teniszkönyök az egyik legismertebb és leggyakrabban előforduló sportsérülés. A könyöködet használod legtöbbet például teniszezésnél ütés közben, és ha esetleg az ütőt egy kicsit túl lelkesen lendíted meg, az előbb-utóbb megviseli a könyököd. A teniszkönyököt másnéven ’epicondylitis lateralis humeri’ néven ismerik. Legfőbb tünete a könyök külső részének fájdalmas gyulladása.

Konkrétan az alkarizmokat és az ínakat érinti. Tulajdonképpen sok kiváltó oka lehet, az egyik a kéz nem megfelelő pozícionálása ütés közben, valamint a sokszor ismétlődő, monoton mozdulatok.

 

Hogyan kezeld a teniszkönyököt

A teniszkönyök sokszor sajnos nem kezelhető azonnal. A gyógyulási idő azonban jelentősen lerövidíthető néhány technikával, amit otthon is megtudsz csinálni. Ehhez az első lépés a sérülés állapotának felmérése.

A fájdalmat általában két külön stádiumba szokták sorolni. Az első az „akut” stádium, amikor a teniszkönyök legfeljebb három hete van jelen. Ilyenkor a könyök egy kicsit gyulladt és duzzadt.

Erre nagyon egyszerű a megoldás: jegelés. A duzzadás csökkentésével sokkal gyorsabban fog meggyógyulni a könyök. Azonban, ha már régebb óta okoz fájdalmakat a sérülés és nem látsz duzzadást, akkor a hőterápia a legideálisabb.

Mint ahogyan azt az előbb említettük, a teniszkönyöknek sok kiváltó oka lehet, és a legtöbb esetben a sérültek nem is teniszezők. Már ugyanannak a mozdulatnak az újabb és újabb megismétlése is kiválthatja, ami sok más sport és fizikai tevékenység közben is előfordul. Meg kell állapítani, hogy pontosan mi is okozta a teniszkönyököt, hogy a jövőben ne történjen meg mégegyszer.

 

Teniszkönyök elkerülése a jövőben

Ha odafigyelsz a tenyeres ütés technikájára teniszezés közben, könnyen elkerülhető a teniszkönyök. A csukló hirtelen fordítása és a könyök nem megfelelő pozícionálása okozhatják a legtöbb bajt. Emellett fontos olyan ütőt választani, ami nem túl nagy vagy nem túl kicsi, mivel ez is befolyásolja, hogy mekkora nyomás helyeződik a könyöködre. A kétkezes tenyeres ütésre váltás is segíthet, mivel ezzel terhet veszel le a könyöködről.

Amikor már meggyógyult a sérülésed, mindenféleképpen meg kell tudni, hogy miként kerüld el a jövőben, ezért vizsgáld meg, hogy pontosan mi is okozta a problémát. Néha nem is az ütő mérete a probléma, hanem a súlya, vagy az, hogy milyen erővel ütöd meg a labdát.

Ebben az esetben a nagyobb, de könnyebb ütők a legideálisabbak. A grafit fejű és merev húrozású ütők szétoszlatják az ütés közbeni rázkódást.

Sokszor te magad is kezelheted a teniszkönyök sérülésedet, persze ha a megfelelő tudásnak és eszközöknek birtokában vagy. De ha már úgy érzed, hogy már mindent kipróbáltál és mégsem változott semmi, mindenféleképpen fordulj orvoshoz. De egy kis bölcsesség és egy hideg- melegpalack segítségével sokra mehetsz.

Emellett kipróbálhatsz egy pár könyök nyújtást is. Nyújtsd előre a karod, tenyered fordítsd lefelé, majd hajlítsd meg a csuklódat lefelé, a másik karoddal fogd meg az ujjaid és gyengéden húzd magad felé. Tartsd meg 10 másodpercig majd ismételd meg párszor naponta és így biztos hamar rendbe jön a könyököd.

 

Milyen gyakori, teniszkönyökkel járó problémákkal találkozhatsz, ha intenzíven sportolsz?

 

Csukló problémák

A csukló problémák rendszeresen akkor történnek, amikor túlságosan meghajlítod egy ütés közben. Hideg- illetve hőterápiás kezeléssel segíthetsz ezeken a sérüléseken.

 

Achilles-ín gyulladás

Kiemelten fontos vigyázni az Achilles ínadra, mert a túlzott megerőltetés miatt úgy el is szakadhat, hogy már egy csak egy műtét segíthet. Ha begyullad, kicsit vissza kell fogni a futásból és gyulladáscsökkentő gyógyszert kell bevenni. Emellett a sarokemelő viselete, valamit a láb egyenesen tartása is segít megnyújtani az izmokat.

Amint enyhült a gyulladás, újra játszatsz, de csak óvatosan. Elsőre sokszor nem nyilvánvaló, hogy a lábizomfájalmat ez okozta. Ha merevnek érzed az izmaid, légy óvatos.

 

Vállsérülések

A rotátor köpeny gyulladás is a gyakrabban előforduló tenisz sérülések közé tartozik. A rotátor köpeny tulajdonképpen a vállban elhelyezkedő izmok és szalagok gyűjtőneve. Ezek az izmok együtt mozgatják a felső kart és ha túl sok stressznek vannak kitéve, könnyen begyulladhatnak.

Gyulladás leginkább akkor alakulhat ki, ha éppen most kezdtél teniszezni és sokszor ütöd alulról lefelé a labdát ütés vagy szerva közben. De ez akkor is megtörténhet, ha már gyakorlott vagy és éppen többet ütötted a labdát aznap alulról.

A gyógyuláshoz az a legfontosabb, hogy minden vállat terhelő mozgást abba kell hagyni és jegelni kell a vállat. Ha körülbelül egy hét után nem múlik el a fájdalom még gyulladáscsökkentő gyógyszer szedésével sem, akkor inkább vizsgáltasd meg egy orvossal.

Hogy a jövőben ne érjen ugyanaz a sérülés, előszöris oda kell figyelned, hogy magasabban tartsad az ütőt szerva közben. Ha túlságosan megnyúlik a kar az egyik oldalon, a vállnak az nagyon nem lesz kellemes és ilyenkor sérülhet meg. A kéz 90 foknál nagyobb szögben legyen a vállhoz képest, így nem csak a vállad véded, hanem a szervákat is nagyobb erővel fejtheted ki.

 

Webáruház készítés