Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
6
6
5
2
7
5
Partnereink
Kézilabda
2019.03.27 15:14

Tudj meg többet a teniszkönyökről

A teniszkönyök egy olyan fajta könyöksérülés, ami erős fájdalommal jár és akár az egész karba kisugározhat. Habár a teniszkönyök a nevét adó sport közben fordul elő leggyakrabban, mégis sok más kiváltó oka lehet.

A teniszkönyök okai

A teniszkönyök akkor alakul ki, amikor az alkar feszítő izmai begyulladnak, vagy az izom tapadási helyén csonthártyagyulladás történik. Általában az ismétlődő csuklómozdulatokat, vagy a nehéz fizikai munkát tartják a teniszkönyök legfőbb kiváltó okának, azonban ez az íngyulladás egy trauma vagy egy hirtelen karrántás miatt is kialakulhat.

 

Kik hajlamosak rá?

A név alapján azt hinnénk, hogy a teniszkönyök csupán teniszjátékosokkal történhet meg. Azonban ez mégsem úgy van: minden olyan sport közben megtörténhet, ami közben a karunkat kell használni: úszás, kosárlabda, golf, falmászás, stb. Ha korábban már történt valamilyen könyöksérülés, az is jelentősen megnöveli az esélyét egy gyulladás kialakulására. Ezen felül a mindennapi, ismétlődő mozgást igénylő tevékenységek, mint például a fizikai munka, kertészkedés, söprés és takarítás is okozhatják a teniszkönyök kialakulását.

 

A teniszkönyök tünetei

  • Könyök és alkar merevség reggel
  • Fájdalom tárgyak erős megfogásakor
  • Csuklómozgatás közben megjelenő fájdalom
  • Nyomásérzékenység a könyökben és környékén

A teniszkönyök által okozott fájdalom akkor a legrosszabb, amikor erővel kell mozgatni a csuklót vagy könyököt. Lehet, hogy ez a fájdalom mások számára csupán egy kis bosszúság, de teniszjátékosok számára szinte bénító, amikor játszani kell. Azonban még akkor is, ha nem zavar annyira a fájdalom, kezelés nélkül kisugározhat az egész karba, vállba és ujjakba, egy idő után pedig már nehéz lesz bármit is csinálni anélkül, hogy ne legyen elviselhetetlen a fájdalmad.

 

Kezelése

Mint sok más sérülésnél, a teniszkönyöknél is a pihenés a legjobb kezelés. Pihentetés nélkül a sérülés által okozott fájdalom csak romlik és lelassul a gyógyulás. Ez nem csak azt jelenti, hogy a sportolást kell szüneteltetni, hanem minden más tevékenységet, ami ismétlődő mozdulatokat igényel. Azonban ez viszonylag nehéz lehet mindennapi tevékenységeknél. A merevítők és kompressziós pántok segítenek megelőzni olyan mozdulatokat, amik miatt tovább romolhat az állapot.

Jegeléssel segíteni lehet a fájdalmon és duzzadásokon, azonban feltétlenül vizsgáltasd meg a könyöködet egy orvossal vagy fizikoterapeutával, hogy megbizonyosodj, hogy valójában teniszkönyököd van, nem pedig valami súlyosabb. Különösen komoly gyulladásnál kortizon injekciót szoktak ajánlani.

Ha már valamennyire javult az állapotod, érdemes gyengéd karmozgásokat elvégezni, hogy a gyógyulásban lévő izmok ne váljanak merevvé. Amikor már teljesen meggyógyult a sérülés, a fizikai terapeuta valószínűleg nyújtó és erősítő gyakorlatokat fog elvégeztetni veled, hogy a karizmod visszanyerje erejét.

Mint ahogy azt már minden sportoló tudja, ha egyszer elszenvedtél egy sérülést, később nagyobb eséllyel fog újból megtörténni. A kompressziós teniszkönyökpántok és rögzítők kifejezetten arra lettek kialakítva, hogy ez ne forduljon elő. A rögzítők segíteni fognak az izomnak edzések közben, hogy ne történjen semmi baj.

Szeretnéd tudni, hogyan kerüld el a teniszkönyököt? Bármilyen sportoló vagy, segítünk. Vedd fel velünk a kapcsolatot ma, hogy még többet megtudj a sérülésről és arról, hogy milyen technikákat használhatsz fel, hogy hamarabb folytathassad kedvenc sportod.

Webáruház készítés