Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
2
4
6
2
3
1
Kézilabda
2018.06.22 15:38

Tuti tippek térdfájdalomra

Ha valaha fájtak a térdeid, akkor jól tudod, mennyi kínlódással jár ez az állapot. Két fajtája van a térdfájdalomnak: akut és a krónikus.

AKUT TÉRDFÁJDALOM

Ez a térdfájdalom rövid ideig tart és sérülés okozta. Azok, akik sportolnak vagy aktív életet élnek, már tudják, milyen, ha meghúzzuk vagy kificamítjuk a térdet. A térd könnyen sérülhet, ha sportolsz, de még akár akkor is, ha csak szimplán rossz irányba fordítod séta közben.

 

 

KRÓNIKUS TÉRDFÁJDALOM

Ez a fajta fájdalom hosszabb ideig tart és többféle állapot vagy helyzet okozhatja. Habár az akut térdfájdalom néha fájdalmasabb, mégis gyorsabban elmúlik. A krónikus térdfájdalom azonban sokkal problematikusabb az alábbi okok miatt:

Mivel nem sérülés okozta, nem tudható, mikor múlik el

A fájdalom évekig jön-megy

A tüneteket kell kezelni, mivel nem lehet gyógyítani, hacsak nem találjuk meg az okát

A meg nem szűnő fájdalom deprimáló lehet

Ha krónikus térdfájdalomtól szenvedsz, akkor valószínűleg szeretnéd egy kicsit könnyebbé tenni a fájdalom elviselését. Fontos megérteni a krónikus fájdalom természetét, hogy ne okozz több problémát és fájdalmat. Ezen kívül megtanulhatod kezelni a problémát és élhetőbbé tenni az életed.

A TÉRD ANATÓMIÁJA

A térd a két legnagyobb ízületből tevődik össze. A rostos szövetek erős szalagokat alkotnak a térdkalács körül. A térdben négy fő szalag található: elülső oldalszalag, hátulsó keresztszalag, belső oldalszalag és a külső oldalszalag. Ha ezek közül bármelyik megsérül, az szakadást jelent minden esetben (még ha mikroszkopikus is a szakadás). A vele járó fájdalmat azonban a gyulladás, felgyülemlett folyadék és az ízület kiugrása okozza.

 

A TÉRDFÁJDALOM FŐ OKAI

Több betegség is vezethet térdfájdalomhoz. Sőt, néha a problémának egyszerre több oka is van. Néhány gyakoribb okoza a térdízület problémáknak:

Nyáktömlőgyulladás

Ínhüvelygyulladás

Porckopás

Reuma

Köszvény

Ciszta

 

TEVÉKENYSÉGEK, AMIK RONTHATNAK A FÁJDALMON

Amikor a térdízület fáj, sok ember azt hiszi, hogy pihentetni kell. Ebben van valamennyi igazság, de ha nem sérült meg a térd, a pihentetés több kárt okozhat, mint hasznot. A Cleveland Klinika szerint néhány dologtól rosszabb lehet a fájdalom. Itt van 5 példa ezek közül

Futás

Míg a futásnak sok pozitív előnye van, mégis jelentős nyomást helyez a térdekre. Lehetséges visszafogott tempójú futás, ha nem túl súlyos a fájdalom. Azonban mindenféleképpen el kell kerülni a kemény felületen való futást, a fájdalom erősségétől függetlenül. A puha, füves területek és utak sokkal kevésbé megterhelőek az ízületnek.

Kevés mozgás

Vigyázz, hogy ne vidd túlzásba, de azért ne is babusgasd a térded, mert emiatt sokkal merevebb lesz. És ha merevebb lesz, jelentősen nehezebb lesz a görcsöket és fájdalmakat kimozgatni. Érdemesebb gyenge, laza mozgásokkal folytatni az edzést. Egy merevítő vagy rögzítő viselete biztonságban tartja a térded, miközben mozogsz.

Túlsúly

A túlsúly jelentősen megnöveli több betegségnek a kockázatát, ebbe beleértve a térdízületi fájdalmat is. Ha a térdednek plusz terhet kell cipelnie, az nyomást és fájdalmat fog okozni a legrosszabb helyeken. Egy kis plusz súly ledobása segíteni fog valamennyit a térdízület fájdalmadon.

Nem megfelelő felszerelés

Ha rosszul illeszkedő vagy rosszul támasztó cipőt viselsz, akkor a lábaidnak és térdeidnek keményebben kell dolgozniuk. Emiatt rossz testtartást veszel fel, ami miatt pedig még több terhelés helyeződik a térd szalagjaira és a térdre. A térdedet még jobban alá lehet támasztani egy térdtámasztóval vagy stabilizátorral és biztonságban lehet tartani, hogy ne ugorjon ki.

 

MOZGÁSOK, AMIK JÓT TESZNEK A TÉRDNEK

Tudjuk, hogy a túl sok pihentetés nem segít a térdízületi fájdalmon, de sokan nem tudják, hogy mit lehet tenni ilyenkor. Mozogni kell, de egy időben aggódsz is, hogy megsérülsz. A jó hír az, hogy a megfelelő térdrögzítő eszközzel végezhetsz olyan mozgásokat, amik jót tesznek. Nyilvánvalóan meg kell nézetni egy orvossal, hogy a térdízület fájdalmad nem annyira súlyos-e, hogy kerülni kell a mozgást. Itt van néhány, orvosok által ajánlott, biztonságos gyakorlat:

 

Vízi aerobik mozgások


Ezek valószínűleg az első számú gyakorlatok, amiket el kell végezned, mert gyakorlatilag semmiféle nyomást nem helyezel általuk az ízületeidre. A víz alátámasztja a térded, de mégis ellenálló annyira, hogy jól megmozgasson.


Súlyzózás

A könnyű és közepes súllyal való súlyzózás segíteni fog megerősíteni a csontjaidat és szinten tartja az izomtömeget. Mivel egy szabályzott környezetben edzel, ezért nem terheled túl a térdízületed a kemény felületen való futással. Az izmok erősítése fontos minden korosztály számára.


Nyújtás

Bárki megtud csinálni egy egyszerű nyújtást. Ez különösen egészséges, ha az ízületeid merevek a sok pihentetéstől. Tulajdonképpen minden edzés előtt érdemes egyszerű nyújtásokkal kezdeni, hogy bemelegítsük az izmokat. Így kisebb az esély a sérülésre.


Edzőgépek

Az edzőbiciklik és az elliptikus gépek segítenek a térdfájdalommal élőkön, mert lehetővé teszik a láb megmozgatását anélkül, hogy túl sok nyomást helyeznének a térdre. Ezek még kardió edzésekre is jók.


Séta

A séta az egyik legbiztonságosabb és legkönnyebb edzésforma az összes közül. Nincs szükség semmiféle eszközre, csak egy kényelmes pár cipőre és a térdpántra. Válaszd ki a neked kényelmes tempót, a lényeg, hogy egyenletes legyen.

A krónikus fájdalom megnehezíti az életet. Azonban a megfelelő térdtámasszal és gyakorlatokkal meg lehet könnyíteni a helyzetet. A fájdalommentes élet valós is lehet, a sérülés súlyosságától függően. A megfelelő eszközökkel és módszerekkel továbbra is részt vehetsz a neked örömet okozó tevékenységekben.

 

A teljes védelemért és regenerációért nézz szét Mueller Sports Medicine térdvédőink között.