Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
0
0
6
3
0
0
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2018.11.08 22:45

Úszás közbeni sérülések

Az úszás a legnépszerűbb sportok egyike, akár kiegészítő sportként, és mint minden edzésformánál, itt is megsérülhet az ember. Az úszás közben történt sérülések általában különböznek a többi sportban előfordulóktól, mivel a víz felhajtóereje megakadályozza az ízületeket érintő problémák kialakulását, amik a földön végzett sportoknál nagyon gyakoriak.

Azonban a sérülés veszélye itt is fennt áll. Most bemutatunk néhány gyakori, úszás közben előforduló sérülést, és azt is megmutatjuk, hogyan lehet megakadályozni vagy kezelni őket.

Úszófül

Az úszóknál gyakran előforduló probléma a külső hallójárat baktériumos gyulladása, amit a köznyelv úszófülnek nevez. Ez akkor a fordul elő, amikor a fül külső járata felázik úszás közben. Biztos előfordult már veled is úszás után, hogy a füledben víz maradt. Azonban, ha a hallójárat túlságosan felázik, az könnyebbé teszi a bacilusok számára, hogy megtelepedjenek és fertőzést okozzanak.

Az is okozhatja az úszófület, ha túl erősen nyomunk be valamit a fülünkbe, mivel a hallójáratot védő vékony hártya könnyen megsérülhet, és bakteriális fertőzés alakulhat ki. Ha égést, fülfolyást, viszketést, fájdalmat vagy más problémát tapasztalunk, akkor valószínű, hogy korai stádiumú fertőzésünk van. Egy orvos által felírt antibakteriális gyógyszer jelentősen felgyorsítja a gyógyulást. Egy másik megoldás lehet még egy enyhén savas oldat használata, ami visszaállítja olyan állapotba a fület, amilyennek lennie kell, vagyis a baktériumok számára alkalmatlan állapotba.

A gyulladás ismételt kialakulását füldugó használatával lehet megakadályozni, amivel elkerülhető, hogy ismét felgyűljön a víz a fülben úszás közben.

Úszóváll

Minden bizonnyal ez is az egyik leggyakoribb sérülés, ami úszás közben megtörténhet. Úszás közben sokat kell használni a vállakat, hogy  hajtsuk magunkat, emiatt viszont problémák merülhetnek fel a vállizmokkal, izomgyulladás alakulhat ki. A vállban lévő izmok és ínak, különösen az ízület körül lévők könnyen megrándulhatnak, vagy el is szakadhatnak.

Ezért kulcsfontosságú, hogy úszás előtt nyújtsunk, közben pedig ne erőltessük meg a vállunkat. Nagyon fontos odafigyelni, hogy ne fájduljon meg a váll, miközben hajtjuk magunkat a vízben.

Azonban, ha már megsérült, nem szükséges napokig kihagyni a mozgást. A medencén kívül is lehet olyan kardió mozgásokat elvégezni, amik formában tartanak, miközben a váll gyógyul. Ezt figyelembe véve biztosan könnyebb lesz távol maradni néhány napig a medencétől, miközben a vállunkat kezeljük.

Érdemes elkerülni az úszódeszkával való edzést is, ha meghúzódott a vállunk. Előfordulhat, hogy a probléma tulajdonképpen a nem megfelelő technika úszás közben. Ilyenkor ajánlott megkérdezni egy edzőt, hogy lát-e bármilyen hibát a mozgástechnikánkkal kapcsolatban.

A trükk a gyors felépüléshez az, hogy a vállat naponta kétszer 10 percig jegelni kell. Általánosságban is érdemes minden megerőltetőbb mozgás után bejegelni a vállizmokat. 

Mellúszás közbeni sérülések

Mellúszás közben gyakran előfordulhat, hogy a térdben lévő szalagok és ínak megrándulnak és begyulladnak. Ez általában lábtempó közben szokott megtörténni, amikor erősen kitoljuk a térdeket, hogy előre hajtsuk magunkat. Könnyű ilyenkor egy rossz mozdulattal sérülést okozni.

Ha úgy érzed, hogy valami probléma van a térdeddel mellúszás közben, inkább válts úszóstílust. Az is segít, ha hagyod a térded és csípőd pihenni időnként, még mielőtt újra átmozgatnád.

A csípőt azért érdemes pihentetni, mivel a mellúszóknál a csípőben található ínak is hajlamosak a gyulladásra. Ha úszás közben odafigyelünk a csípő mozgására és nem erőltetjük megaz is segíteni fog megelőzni bármiféle fájdalmat vagy csípősérülést. Fontos, hogy nem csak az idősebb emberek hajlamosak a csípő problémákra. Ha váltogatjuk időnként az úszási módunkat, akkor a test többi részét is megtudjuk mozgatni és egyben el is elkerüljük az ismétlődő mozgások által okozott bajokat és sérüléseket.

Derékfájdalom

Akik gyakran pillangóúszásban úsznak, sokszor derékfájdalmat tapasztalhatnak. Ha te is ezek közé az emberek közé tartozol, akkor pihenj körülbelül három napig, mielőtt újra elmennél úszni. Egy melegpalack is segíthet a derékizmoknak ellazulni pont annyira, hogy elmúljon a fájdalom és visszaálljon a megfelelő mozgásfunkció. Itt is érdemes elkerülni ugyanannak a mozgásnak az ismétlését, miután visszaugrottunk a medencébe.

Nyaksérülések

Mivel úszás közben magasan kell tartani a fejünket, plusz újból és újból felszínre kell emelni, hogy levegőhöz jussunk, előbb utóbb problémák és fájdalom jelentkezhet a nyakban. Ez megtörténhet mindenkivel, legyünk akár kezdők vagy versenyúszók.

Ilyen esetben szintén érdemesebb szárazföldön kardiózni, legalább addig, amíg vissza nem állt egészséges állapotba a nyak. Futást, szobabiciklizést és más hasonló gyakorlatokat nyakmozgatás nélkül is el lehet végezni.

Egy másik megoldás még maga a probléma elkerülése. Nyújtsuk és mozgassuk át a nyakunkat úszás előtt és után. 

Általánosságban az a legfontosabb, hogy felváltsuk a problémát okozó úszás típust. Egy edző könnyen segíthet megállapítani, hogy mit csinálhatunk éppen rosszul; meglátod, Te magad is meg fogsz lepődni, hogy milyen gyorsan fel lehet épülni ezekből a problémákból egy kis változtatással.

Több információért arról, hogyan lehet elkerülni sérüléseket sport közben, vagy lehet a már meglévőket minél gyorsabban kezelnivedd fel velünk a kapcsolatot!

Webáruház készítés