Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
1
6
3
4
2
2
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2022.01.26 08:00

Talpi bőnye gyulladás – Így szabadulj meg végleg a fájdalomtól!

Talpi bőnye gyulladás – Így szabadulj meg végleg a fájdalomtól! 

 

 

A talpi bőnye gyulladás a talp egyik leggyakoribb betegsége, mely akár súlyosabb szövődményekhez is vezethet. Nemcsak a sportban akadályozhat, de a mindennapi tevékenységeidet is korlátozhatja, mely jelentős frusztrációval jár.

Ha nem tudod, hogyan léphetnél a gyógyulás útjára, vagy sok mindent kipróbáltál már, de a fájdalom újra és újra visszatér, cikkünk Neked szól. Megmutatjuk, mi okozza a kínzó fájdalmakat, és bemutatjuk azokat a konkrét lépéseket is, melyekkel véglegesen leszámolhatsz minden kellemetlenséggel!

A talpi bőnye gyulladás a talpfájdalom egyik leggyakoribb oka

Mi is a talpi bőnye gyulladás? 

 

A talpi bőnye gyulladás megértéséhez először a talp anatómiájával kell tisztába kerülnünk. A láb számos különféle csontból, izomból, ínból, szalagból és ízületből tevődik össze, melyek elég hajlékonyak ahhoz, hogy tudjunk futni, ugrani, lábujjhegyen állni és pördülni. A láb viseli el a legtöbb külső hatást, amit a testünk kap. Ezért nem meglepő, hogy ezen testrészünk különösen ki van téve a sérüléseknek. Így például a futók is gyakran szenvednek térd- vagy bokasérüléstől. De mi az a talpi bőnye gyulladás?

A talpi bőnye (orvosi nevén plantar fascia) a talp alsó részén található szalag. Ez a szalag köti össze a lábujjainkat a sarkunkkal. Ennek a vastag, kötőszövetes lemeznek az egyik fő feladata a lépés, futás, ugrás során keletkező “becsapódási rezgés” csillapítása. Amikor terheljük a lábunkat, ez a talpi ín rugalmasan megfeszül és felfogja, mérsékli a talpunkra nehezedő terhelés nagy részét.

A gondok akkor kezdődnek, amikor a folyamatos, túlzott terhelés miatt ez a szalag már túlságosan feszül. Ilyenkor apró sérülések, mikro szakadások jelennek meg a talpi kötőszövetes szalagon. A talpi bőnye gyulladás főként ott fordul elő, ahol a szalag a csonttal találkozik, vagyis a sarokcsontnál vagy a lábujjak tövénél.

Mik a talpi bőnye gyulladás tünetei? 

A talpi bőnye gyulladás fő tünete a talpban jelentkező éles fájdalom, mely jellemzően a sarokcsonti tapadás területén vagy a lábujjak tövében a legerősebb.

Általában reggeli felkeléskor érezheted, ahogy a talpadba nyilall a fájdalom. Ugyan néhány perc alatt ez általában el is múlik a talp bejáródásával, napközben újra jelentkezhet, ha túl sokat járkálsz vagy álldogálsz. Jellemző tünet továbbá a duzzanat, illetve a talp kipirosodása. 

 

A talpi bőnye gyulladás egyik fő tünete a reggeli felkelés után jelentkező talpfájdalom

 

 

 

Mi a gyulladás oka? 

 

A talpi bőnye gyulladás kezelése csak akkor lehet eredményes, ha megérted, mitől is alakult ki a betegség.

Nézzük a talpi bőnye gyulladás leggyakrabban előforduló okait:

  • Nyilvánvalóan, ha rossz cipőt viselsz kevés vagy semmilyen megtámasztással, esetleg a magassarkú cipők szerelmese vagy, rengeteg lábproblémára, így a talpi bőnye gyulladásra is fogékony leszel.
  • Ha olyan aktív sportokban veszel részt, mint a futás vagy a foci, a lábad sokkal többet fog dolgozni, mint általában. A talpi szalagokat akkor is túlerőltetheted, ha hirtelen megnöveled a futótávolságot vagy megfelelő felkészülés nélkül kezdesz intenzívebb sportolásba.
  • Az álló foglalkozást végzők (tanárok, pincérek, biztonsági őrök, fizikai munkások stb.) körében is gyakori a talpi bőnye gyulladás.
  • A leggyakoribb okok közé sorolható a lúdtalp
  • Végül a túlsúly vagy a terhesség is fokozott kockázatot jelent a plusz kilók cipelése miatt.

 

Miért veszélyes a talpi bőnye gyulladás? 

 

Ha a talpi bőnye gyulladás ellenére is tovább erőlteted a talpadat, a bőnye megvastagodhat. Akár mész is lerakódhat a gyulladt területen. Ebből alakul ki az úgynevezett sarkantyú, amit már csak műtéttel lehet eltávolítani.

Ilyenkor a gyakran feltett kérdésre – miszerint a talpi bőnye gyulladás meddig tart – már nehéz választ adni. Jó hír viszont, hogy amennyiben időben észbe kapsz és hajlandó vagy minden nap időt áldozni az otthoni kezelésre, a talpi bőnye gyulladás akár néhány hét alatt jelentősen csillapodhat, végül teljesen meg is szűnhet. Így visszatérhetsz szeretett sportodhoz és újból élvezheted a mozgás örömét.

A talpi bőnye gyulladás kezelése házilag  

 

A talpi bőnye gyulladás kezelése során a fájdalom elmulasztása az első prioritás mindenkinél. Mit tehetsz a lábad pihentetése mellett?

Nézzük a gyógyulás felé vezető utat lépésről lépésre.

1.       Masszírozd át a lábadat felkelés előtt 

 

Mivel a talpi bőnye gyulladás már reggel fájdalommal jár, fontos az izmok felkészítése a terhelésre.

 

Még mielőtt tehát reggel talpra állnál, masszírozd át a talpadat, valamint a vádlidat. Ehhez az ágy szélére ülve tedd a bokádat a másik lábad térdére, majd ujjaiddal feszítsd enyhén vissza a lábujjakat. Fontos, hogy csak fájdalomhatárig feszítsd a szalagokat! A másik kezeddel közben kezdd el masszírozna a talpi szalagokat a saroktól megindulva egészen a lábujjtövekig, oda-vissza. Végezd a masszírozást lábanként fél percig.

 

Ezután áttérhetsz a vádlidra. Ehhez ülő pozícióban tedd fel egyik lábadat magad elé az ágyra úgy, hogy a talpad az ágyon legyen. Fogd meg két kézzel a vádlidat közvetlenül a sípcsontod mögött, majd ott masszírozd teljes hosszában. Végezd a masszázst lábanként 30 másodpercig. Ezáltal kicsit enyhíted az izmok feszességét, melynek köszönhetően talpra állás után nem lesz akkora terhelés az ízületeken, így a fájdalom is mérséklődik.

 

2.     Használj gyulladáscsökkentő krémet 

 

Eleinte, amikor még nagy a fájdalom, a talpi bőnye gyulladás gyógyszer segítségével enyhíthető. Szájon át szedett gyógyszerek helyett azonban inkább gyulladáscsökkentő krém használatát javasoljuk, mivel a talpi bőnye gyulladás krém segítségével célzottabban kezelhető. Az egyik leghatékonyabb ilyen készítmény a feketenadálytőből készült krém, mely hatékonyan segíti a szövetek regenerálódását.

3.     Masszírozd a lábadat nap közben  

A talpi bőnye gyulladás kezelésében néhány egyszerű tárgy is a segítségedre lehet. Keress egy teniszlabdát, sodrófát vagy bármilyen hengeres tárgyat. Tedd le a labdát vagy hengert a talajra, majd helyezd rá a talpadat. Kezdd el le- és felfele görgetni a talpaddal, a sarkadtól egészen lábujjak alatti párnákig. Ezt érdemes akár 2-3 percig végezni mindkét lábon, amikor csak napközben eszedbe jut.

 

Egy sodrófa segítségével a vádlidat is hatékonyan átmasszírozhatod. Ehhez ülj le egy székre. Helyezd a sodrófát az egyik vádlid mögé, majd erősebb nyomást gyakorolva a vádlira, görgesd a sodrófát le és fel, a vádli teljes hosszában. Ha valahol kisebb izomcsomót érzel, ott állj meg és próbáld meg kimasszírozni. Végezd ezt a gyakorlatot is lábanként néhány percig, naponta többször!

4.    Vegyél megfelelő cipőt  

Ahogy fentebb is írtuk, a talpi bőnye gyulladás okozója nem megfelelő lábbeli is lehet. De milyen is egy jó cipő?

 

Ezzel az egyszerű trükkel ellenőrizheted a cipő minőségét vásárlás előtt: fogd a két tenyered közé a cipőt úgy, hogy az egyik tenyered a sarkán, a másik pedig az orrán legyen. Így próbáld meg azt összenyomni. Amennyiben kis erőbehatásra is összecsuklik, hagyd ott. Egy jó lábbelinek csakis a lábtöveknél szabad meghajolnia. Ugyanígy, ha a cipő könnyen megcsavarható, az egy jel arra, hogy nem tartja megfelelően a bokádat. A lábbeli szélességének ellenőrzéséhez végül helyezd a talpadat a cipőre: ha nem lóg le egyik oldalon sem, biztos lehetsz benne, hogy talpad és lábujjaid kényelmesen el fognak férni benne.

 

Amennyiben eddig megemelkedett sarkú cipőt hordtál, ne a talpi bőnye gyulladás akut fázisában válts laposabb talpúra! Hosszú távon azonban próbáld meg egyre csökkenteni a sarokmagasságot. Ez is segít abban, hogy a vádlid ne rövidüljön meg és megfelelően támogathassa a talpad munkáját.

 

Ha lúdtalp okozza a fájdalmat, akkor a talpi bőnye gyulladás talpbetét segítségével is eredményesen kezelhető a fenti terápiák mellett. Viselj olyan talpbetétet, amely megtámasztja a harántboltozatot. Súlyosabb esetben szükséges lehet egyedi talpbetét készíttetése. 

A talpi bőnye gyulladás okozta fájdalom talpbetéttel mérsékelhető.

5.     Végezz különböző nyújtásokat  

Habár szükséged van pihenésre, a talpi bőnye gyulladás gyógytorna segítségével mulasztható el teljesen. Az alábbi egyszerű gyakorlatokat bárhol meg tudod csinálni. Végezd őket minden nap többször, ahányszor csak eszedbe jutnak!

  • Feküdj le a hátadra kinyújtott lábbal. Húzd a lábadat magad felé, majd told el magadtól. Ismételd meg a gyakorlatot legalább tízszer.
  • Gyakran a megfeszült lábszár is megterhelheti a talpat. A lábszár nyújtása meglazíthatja az izmokat és segíthet a fájdalmon. Állj karnyújtásnyira a faltól. Helyezd tenyeredet a falnak, az egyik lábadat pedig hajlítsd a másik láb elé. Aztán dőlj a fal felé, mialatt a hátsó lábadat a föld felé tolod. A vádlidban lévő izmok ki fognak lazulni. Tartsd meg ezt a pozíciót 30 másodpercig, aztán válts lábat.
  • A vádlid nyújtására egy másik variáció, amikor egy alacsony lépcsőfokra állsz és megkapaszkodsz a korlátban. Engedd le az egyik vádlidat, és érezd, ahogy nyúlik. Tartsd meg fél percig ezt a kinyújtott pozíciót, majd válts a másik lábadra!
  • Nyújtsd meg a lábujjaidat úgy, hogy kinyújtott lábbal leülsz. Húzd a nagy lábujjadat magad felé, aztán told vissza a másik irányba. Csináld ezt meg 2-4 alkalommal egy nap.
  • Nagyon fontos, hogy a fenti nyújtásokat csakis rövid bemelegítés után végezd, hogy felmelegedjenek az izmaid! Ennek legegyszerűbb módja a vádlipumpálás: állj lábujjhegyre, majd vissza. Folytasd ezt a rugózást néhány percig. Ezután végezz még néhány bokakörzést.

A tökéletesen Rád szabott gyakorlatok végett mindenképpen kérd gyógytornász segítségét, aki speciális rehabilitációs programot állít össze számodra.

6.     Használj kineziológiai tapaszt 

A kineziológiai tapasz talpi bőnye gyulladás esetén is sikeresen bevethető: eredményesen csökkenti a talpra nehezedő nyomást. Felhelyezését eleinte mindenképpen bízd szakemberre! Később magad is megtanulhatod tőle a megfelelő technikát.  

A kineziológiai tapasz hatékony segítség talpfájdalom esetén

7.     Sportolj okosan 

Talpi bőnye gyulladás esetén semmiképpen se végezz olyan sportot, amely fájdalmat okoz a talpadban! Futás, ugrás helyett kerékpározz vagy ússz, az állást pedig lehetőség szerint váltsd ki üléssel.

8.    Borogasd a talpad a nap végén 

A nap végén felváltva borogasd jéggel és meleggel a talpadat. Ezáltal csökken a fájdalom, mérséklődik a duzzadás. Áztasd először meleg vízben lábaidat, majd rakd nagyon hideg vízbe őket. Használhatod Mueller hideg/meleg terápiás eszközeinket is a még jobb eredmény érdekében.

Összegzés 

Nehéz dolog talpi bőnye gyulladás tüneteitől szenvedni, főleg, ha minél előbb vissza szeretnél jutni a sportba. Szeretnénk azonban megnyugtatni: a pihentetés, rendszeres masszázs, nyújtás, tapaszolás, hideg-meleg borogatás, valamint a gyulladáscsökkentő krémek használata és a megfelelő cipő viselése el fog indítani a gyógyulás útján. Alkalmazd a fenti technikákat naponta többször, mert csak így fogsz tudni végleges eredményt elérni! A gyors gyógyulás érdekében érdemes szétnézned Mueller Sports Medicine termékeink között is, melyek segítségedre lesznek a fenti technikák kivitelezésében.